Bateria Tirpitz – work in progress (1)

Mici progrese, confirmari si noi date in proiectul Tirpitz. Multumiri lui Radu Cornescu pentru harta „Terpiţ”, document ce confirma pozitia bateriei de coasta. Harta a fost realizata, probabil, in anii ’60, dar a fost actualizata in 1973. Cateva aspecte deosebite – apare Farul nou, construit in 1959, iar B-dul 1 Mai este surprins intr-o ipostaza vremelnica, foarte interesanta, ce clarifica si etimologia unor nume de strazi. Inainte de 1960 (ca si astazi, de altfel), Soseaua Mangaliei era artera de legatura cu Sudul judetului. Ceea ce numim noi B-dul 1 Mai urma traseul actual pana la Far, apoi se continua inspre Poarta 6, pe malul marii, punctul terminus fiind undeva in dreptul Liceului de Marina Civila, in zona unde sunt acum liniile de tren din port. Eh, pe harta aceasta este  surprins un interval de timp in care B-dul 1 Mai urma, din zona Far, traseul actualei strazi 1 Mai Vechi (voila!), printre casele din KM. 4, si nu se intersecta cu Soseaua Mangaliei. Constructia portului nou era in faza incipienta, se observa pe harta existenta danelor de la Poarta 5.

Sa ne concentram, insa, undeva mai spre sud. South Oil Terminal a fost construit la inceputul anilor ’70 si nu apare pe harta, insa este evidentiat cu exactitate obiectivul „Terpiţ”.

Cu aceasta ocazie prezint si o lucrare mai veche, de prin Ianuarie 2013, in care am suprapus trasele unei harti de dinaintea WW2, in care este indicata linia tarmului la acea data si pana in anii ’60, cand a fost construit portul nou. Aceasta formeaza o imagine mai clara a proximitatii marii fata de pozitia marii baterii de artilerie, de asemena, a constituit un instrument util de verificare al unor date.

tirpitz_area_overlay

Prin stabilirea liniei tarmului am putut verifica „pe teren” informatiile conform carora tunurile bateriei Tirpitz se aflau la 600 m de malul marii. Intr-adevar, facand masuratori pe harta, a rezultat ca pozitia tunurilor era aliniata cu ceea ce numim acum „buncarul Tirpitz”. Pozitia exacta, pe axa N-S e alta poveste…

tirpitz_overlay

 

 

Un comentariu la Bateria Tirpitz – work in progress (1)

Lasati un comentariu