Buncare Plaja Modern

Astazi ne intoarcem in punctul zero al cercertarii noastre – Zona Peninsulara. Incheiem munca de teren din acest areal de importanta cruciala in istoria Constantei cu prezentarea celor doua buncare de pe Plaja Modern.
Primul dintre cele doua uvraje ce le vom analiza in acest articol este situat in vecinatatea parcarii (fostul „poligon auto”) Plajei Modern. Binecunoscut localnicilor, buncarul este deschis de la inceputul anilor ’90.

Este vorba de un buncar AT, ce deservea o baterie de antiaeriana aflata in imediata apropiere. Constructia este identica cu a buncarului din zona WTC, dar pozitionata in oglinda.
Accesul in interiorul cazematei se facea printr-o deschidere dotata cu o usa masiva, in sistem glisant. Se observa sinele pe care era montata poarta si o parte din sistemul de blocare de la interior.

Constructia se prezinta ca un ansamblu de trei incaperi de dimensiuni sensibil egale – o sala centrala si doua camere laterale. Doua flanse coliniare se profileaza la capatul peretilor camerei centrale, parte a fostului sistem de ventilatie. Cu siguranta, initial cele doua flanse erau unite cu o conducta.

Camera din dreapta (S-V) se afla pe parte opusa periscopului si ajutajelor externe ale sistemului de ventilatie, asa incat o singura flansa protubereaza dintr-un perete.

Mai retinem si urmele de umezeala de pe ziduri, ce tradeaza faptul ca acest buncar a fost inundat pana aproape de nivelul plafonului pentru multa vreme. Evident, se intampla in deceniile in care uvrajul a fost sigilat.

Trecem in camera din stanga (N-E) unde speram sa gasim ceva „bunatati”. Cel putin trei flanse trebuie sa gasim, apartinand sistemului de ventilatie si a celui de incalzire cu soba (daca era cazul aici). Flansele sunt la locul lor, si nu numai…

Din ansamblul periscopului s-a pastrat o parte din tija de comanda a capacului de protectie. Un lucuru mai rar intalnit intr-o tara in care se fura pana si armatura metalic din beton. Se distinge chiar si fileteul prin care era conectata cu un alt segment.

Iata si partea de la exterior a periscopului, o imagine deja familiara. Una dintre gurile sistemului de ventilatie mai pastreaza inca rotorul si o piesa de forma unui disc (nu este elicea, ci probabil o supapa care, in momentul in care rotorul nu era antrenat, inchidea ermetic traseul).

Cealalta terminatie externa a sistemului de ventilatie se prezinta in forma „clasica” – o flansa ruginita, fara elice, fara rotor.

Vedere de ansamblu a buncarului, in care se evidentiaza periscopul si cele doua ajutaje externe ale sistemului de ventilatie. Odata aflat pe plafonul constructiei, obtin si dimensiunile acesteia – lungime 12 m, latime 10 m.

In imediata vecinatate a buncarului, la 10 m catre S-E se afla structura de baza a tunului AA ce deservea fortificatia. Probabil un tun AA de calibru 20 mm, acesta se fixa pe soclul sau de beton, de forma octogonala. Buncarul oferea adapost atat pentru arma, munitie, cat si pentru servantii bateriei.
Doua protuberante din beton masiv proteja munitia in momentul in care tunul AA se afla angajat in lupta. Aceste degajari sunt prezente in cazul tuturor amplasamentelor de antiaeriana WW2, uneori (in cazul armelor de calibru mai mare, precum cel al bateriei Flak de la Poarta 5) prezentand patru astfel de nise de depozitare munitie.

O fotografie de arhiva ce valideaza existenta pozitiei de tun AA si a buncarului la inceputul anilor ’50, in timpul construirii digului din dale masive de beton. A se remarca ca si la acea data, buncarul era deschis.
Alaturi, o imagine contemporana luata din aceeasi directie, dar de la distanta mai mica.

Imagine panoramica care prezinta toate cele trei obiective: bateria AA, buncarul-adapost, iar, in plan indepartat, cazemata „deghizata” in bar pe plaja.

 

Chiar in mijlocul Plajei Modern se afla, de decenii, un bufet si o discoteca in aer liber, ridicate din doua corpuri de cladire interconectate. Corpul mare de cladire ascunde de fapt o cazemata din timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial. „Sarcofagul” acesteia a fost construit la sfarsitul anilor ’50 pentru a feri privirea turistilor de amintirea unor vremuri tulburi, care, din perspectiva regimului comunist, se doreau sterse din istorie si amintirea oamenilor.
In decursul anilor s-au practicat doua „ferestre” in dreptul gurilor de tragere ale cazematei, probabil pentru a asigura ventilatia interiorului constructiei. Actualmente, acele deschideri au fost astupate, dar, la halul in care arata „sarcofagul”, nu va mai trece mult pana uvrajul va fi din nou vizibil.

Pana atunci, am gasit o mica gaura intr-unul din zidurile constructiei, din intamplare chiar in dreptul caii de acces in cazemata. Printr-un mic instantaneu ni s-au dezvaluit o multime de detalii: prezenta a 10 cm de apa pe sol, urmare a umiditatii extreme din interiorul cladirii-fantoma, existenta unei guri de foc pe linia intrarii in cazemata si, cu totul neasteptat, prezenta unei usi blindate, originale !

O privire de-a lungul peretilor uvrajului ne prizinta spatiul doarte mic dintre cazemata si zidul asa-zisei discoteci in aer liber. Aceasta din urma se sprijina pe plafonul fortificatiei din interior; iata, asadar, un buncar al fericirii si dansului.
Faptul ca intreaga constructie exterioara se sprijina pe cazemata WW2 este evident si de pe ringul de dans – in mijlocul arenei troneaza… periscopul buncarului!

Rock Around The Periscope, ladies and gentleman! O destinatie cu totul neasteptata, dar fericita, pentru o constructie destinata a secera vieti.

Promit ca la vara, cand zona se va popula din nou, sa explorez in amanunt aceasta cazemata, ascunsa in capsula ei dansanta.

 

[mapsmarker layer=”8″]

14 Comentarii la Buncare Plaja Modern

  1. Eee nu ma asteptam ca sub discoteca aia sa fie buncar. Foarte tare. Zvonurile spun ca ar mai fi unul pa undeva pe faleza in dreptul Zorile. Apropos ai aruncat un ochi ep aerisirile de care ziceam? Ce parere ai de ele?

    • Deocamdata nu mi-am aplecat atentia asupra Sudului judetului, dar este in plan pentru urmatoarele saptamani, daca si vremea imi va permite. Sunt o multime de obiective in Agigea, Eforie Sud, Techirghiol, 2 Mai samd

  2. Cind am explorat prima cazemata prezentata mai sus , in anii ’90, era destul de bine conservata , avea usa la intrare , cea pe sina ,intacta , dar plina de rugina , si in interior daca nu ma insel alte 2 usi , metalice intredeschise , dar blocate in aceasta pozitie . Aceste usi aveau in mijloc parca o roata mare metalica cu care se actiona sistemul de inchidere.In rest era curat in interior , doar la intrare trebuia sa te strecori printre gunoaiele ce blocau usa de acces.

    • Interesant. Ca in multe alte situatii, ce nu s-a distrus in 50 de ani de regim totalitar s-a distrus in 20 de ani de libertate. Pacat ca nu exista fotografii de acum 20 de ani ale obiectivului, insa armata are, cu siguranta, planuri ale acestui tip de buncar, fiind un standard de constructie militara folosit de multe ori pe litoral.

Lasati un comentariu