Cazemata Cazino (A)

Cazemata de forma trapezoidala, cu doua guri de tragere, una indreptata spre Est, cealalta catre Vest (port). Constructia a fost ridicata in imediata vecinatatea a terasei Cazinoului, facand corp comun cu aceasta. Considerand arhitectura asemanatoare si elementele comune atat acestui pillbox cat si celor din zona statuii lui Eminescu, putem presupune ca si aceasta a fost ridicata in primavara lui 1944.

La interior, cazemata se prezinta intr-o stare buna de conservare si chiar curatenie; fiind construita deasupra nivelului marii nu a fost afectata de umezeala/inundatii, precum alte pillbox-uri de pe Litoral. Pana si stratul de glet a rezistat trecerii timpului, se observa pe un perete urmele unui dispozitiv de fixare.

Armamanetul, periscopul si tubulatura de ventilatie au fost  demontate dupa terminarea razboiului. De atunci, este probabil ca aceasta constructie a fost rareori vizitata.

Accesul se facea printr-una dintre aceste “canalizari”. Din fotografiile prezentand interiorul putem deduce prezenta unui coridor spre Vest (port), asa incat, “canalizarea” indepartata (highlight portocaliu) este, probabil cea prin care se accesa cazemata. Nu se poate exclude nici posibilitatea utilizarii ambelor guri de canalizare ca puncte de acces.

Imagini de ansamblu cu frontul E + S al cazematei, respectiv cel Vestic (observati flansa sistemului de evacuare a gazelor de cordita).

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Cazemata Cazino (A)

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Cazemata Cazino (A) 44.170192, 28.663405

ACEST ARTICOL ESTE DISPONIBIL ȘI IN LIMBA: Engleză

25 Comentarii la Cazemata Cazino (A)

 1. Eu am mai gasit un acces sigur si al doilea probabil. Cum ti-am spus anterior sunt mai nebun :)) Iata ce am facut. Cum intrii in subsol prin partea unde e amenajata sina pentru aprovizionare si emrgi drept ianinte dai de un perete. Ei bine o spartura in partea de sus a acelui perete mi-a atras atentia. Am luat niste cutii de acolo si leam facut scara si am urcat acolo. Dincolo de gaura se vede interiorul buncarului.
  Tot langa acest perete e carcasa unui generator. Langa acesta e un put. Eu eram cu cei doi amici ai mei cu care am mers in aceste expeditii. Unul din ei a zis ca pare a fi santina (este inundat). M-am uitat atent si am vazut urmele de metal ale unor scari tipice pentru gurile de acces. Asa ca ma hazardez sa spun ca ar mai fi un nivel al buncarului sub nivelul marii.

 2. La “fereastra” asta te referi?

  Eu m-am cocotat acolo, e plina cu pietris si ciment, e clar ca acolo a fost un buncar, dar actualmente este imposibil sa explorezi ceva.

  • Da, asta a fost ceva, dar l-au umplut cu nisip. Puntcul terminus trebuia sa fie in cazemata A, ca alta gura de foc nu exista, cel putin de care sa stiu eu.

   MAi e o treaba, dar deja se deschide usa spre o alta poveste. La una dintre canalizarile alea din pozele de la A am facut o poza. Bezna, dar se vede ca e inundata, circulara, si pare a avea o “gaura” in lateral…

    • Am luat la pas baza falezei pana la Zorile. Am identificat inca vreo 2-3 guri de aerisire/dren in faleza la fel foarte vechi….sa mai fie un tunel care sa lege buncarele de la cazino cu buncarul de la Poarta1 (cel acoperit in proportie de 95% de betonul parcarii?

      • Da, si cred ca acea zona inundata este vecina cu “holul” cazematei A. La prima serie de fotografii, zidul antecamerei, “holului”, spune-i cum vrei, este umed. La urmatoarea serie de fotografii, bingo!, zidul respectiv este uscat.
       Banuiesc ca nivelul apei in putul ala este variabil, cumva.

       • Astayi am ales sa aman mersul la arhive pentru a ma duce sa gilmey documentarul ala pentru francezi. Inspirata alegere. Am ajusn si pe terasa din spatele Cazinoului. Cum cu rusinea mori de foame am pus mana la propiu si am tras de doua capace. Insa ia fi atent. Cum intrii pe terasa dinspre accesul in subsol (care a fost recent sigilat, ca de altfel tot cazinoul, dar cine a ajuns sa il cunoasca atata de bine ca mine am intrat fara probleme si fara sa ating vre un sigiliu).imediat pe terasa e o placa de beton cu o bucata de teava metalica in ea. Cum cu rusinea mori de foame, am pus mana si am dat-o la o parte. Ca sa citez din BD:”Ce avem noi aici?” Ei bine un put identic cu cel fotografiat de tine la cativa metri mai incolo. Putul respectiv e destul de adanc si surpriza are un tunel care duce in cazino. Cum spuneam cu rusinea se moarede foame asa ca m-am dus si al putul fotografiat de tine, am dat capacul la o parte si am facut poza. E identic cu celalt inclusiv tunelul spre subsolul cazinoului.

        pozele:

        http://i1194.photobucket.com/albums/aa369/UrbanCt/Photo4103.jpg

        http://i1194.photobucket.com/albums/aa369/UrbanCt/Photo4102.jpg

        http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/22526_285262624924421_1675070030_n.jpg

        Am arunat un ochi si pe usa aia d elemn din lateralul cazinoului. Am bagat lanterna. Acolo s-a prabusit plafonul si e o gaura imensa care da in subsol.

        In alta oridne de idei m-am intalnit pe falza cu bosii de la ABC VAL. Erau in inspectie pentru ca incep lucrarile. Azi s-au montat si panouri etc. AM vb cu ei despre bunare nu stiau nimic si au zis ca in caietul olor de sarcini nu scrie nimic despre buncare as aca nu intervin cu lucrari pe ele. Insa ce m-a surprins ei care nu au nici un interes in buncarele respective cand le-am zis de idee de proiect european pentr traseu turistic, ne-au raspuns. Bravo. O sa prinda. Puneti-va pe treaba. Asta in contextul in care cei care ar trebui sa fie direct interesati: Muzeul de Istorie, Mueul de Marina ne spuneau ca mai bine ne lasam pagubasi ca nu avem sansa sa realizam ceva.

        • Interesant si ridica intrebari. Treaba e, daca exista un tunel spre Cazino, cum se face ca putul unde am fotografiat eu e inundat? Eu sunt convins ca alea sunt canalizari ale Cazinoului, in general, ce e cilindric e lucrare de canalizare.
         ABC-Val sunt una dintre putinele firme din Constanta conduse de oameni inteligenti.

         Pregateste-te pentru ceva major pe Aedificium tonight! 😉

  • Fotografia e senzationala, pentru ca in ea se observa buncarul Y de sub actuala parcare de la Porta 1! Nici o alta fotografie cunoscuta nu prezinta acel uvraj. Felicitari!
   Despre presupusul buncar sapat in faleza si alaturat celor doua prezentate de mine, sunt rezervat. In zona aia este o mica conducta, actualmente dezafectata, de scurgere a apelor pluviale. Si din poza pare a fi “ceva” circular, nu se observa ambrazura mitralierei; apoi unde e puțul de acces? Parerea mea (nu neaparat corecta) este ca e putin probabil sa fi existat ceva acolo.
   Fotografia cu buncarul Y este, insa, fenomenala.

   • Da, stiu poza, e facuta in ’72. Nu arata nimic nou in legatura cu cazemata aia, insa e o sursa buna pentru alte informatii: se observa “ferestrele” din terasa Cazinoului, acum zidite (cu exceptia uneia singure), apoi se vede ca stabilopozii nu erau inca plasati.

    Nu aevea cum sa se faca accesul perpendicular pe axul buncarului, prin acoperis, ar fi devenit un buncar decapotabil. Ce se afla in plafon este ramasita periscopului. Accesul se face printr-una din cele 3 canalizari din zona, sunt convins, chestia este sa aflam prin care, exact. Una e inundata, sigur, stii tu ca ne-am uitat pe foto. Banuiesc prin care, dar, pana nu avem dovezi printabile nu ne putem aventura.

Lasati un comentariu