Cazemata faleza Cazino (B)

Cazemata B este de fapt un mic buncar sapat in faleza Cazinoului. Impreuna cu cazemata ‘C’ face parte dintr-un sistem de 2 cazemate construite in acest mod. Gurile de foc au fost practicate aprope de nivelul marii si aparau zona de Est (cazemata B) si cea de Sud (cazemata C).

 

E timpul sa aruncam o privire in interior. Constructia se prezinta in stare foarte buna, dat fiind ca a fost construita acum 70 de ani.  Majoritatea treptelor scarii a ruginit in totalitate, in rest, structural nu se observa deficiente.  Spre deosebire de pillbox-urile ce strajuiesc faleza, aceste cazemate nu au fost tencuite la interior, peretele se prezinta la stratul de beton armat.

 

Discutam despre un cuib de cazemata de forma paralelipipedica, cu lungimea si latimea estimata la 3m, iar inaltimea ceva mai mare, poate 4m.  Servantul mitralierei statea in pozitie verticala, gura de tragere fiind pozitonata la 1,5 – 1,7m fata de sol.

Interiorul este PET-uit cum “se cuvine”, societatea de consum a descoperit aceasta cazemata cu mult inaintea noastra. Interesant cum au ajuns aceste ambalaje acolo, posibil ca putul de acces (din care nu avem imagini deocamdata) sa corespunda cu subsolul Cazinoului.  Accesul se face printr-o “canalizare”, dincolo de care se poate cobora nestingherit in interior.

 

Aceste doua cazemate sunt cel mai usor accesibile dintre cele aflate in zona Cazino, insa, in acelasi timp, si cele mai putin cunoscute localnicilor. Motivul e usor de imaginat – constructiile sunt “scobite” in faleza, la exterior neobservandu-se decat gurile de tragere (chiar si acestea sunt putin vizibile).

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Cazemata faleza Cazino (B)

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Cazemata faleza Cazino (B) 44.170800, 28.663861

 

 

 LATER EDIT:

Revin pentru a va informa ca ambrazurile acestor doua buncare au fost zidite cu ocazia lucrarilor de reabilitare a falezei. Din pacate, aceste poze devin fotografii-document.

 

 

ACEST ARTICOL ESTE DISPONIBIL ȘI IN LIMBA: Engleză

24 Comentarii la Cazemata faleza Cazino (B)

  1. Eu inca cred ca acea parte din subsolul cazinoului. Partea la care ma refer este accea care e accesibila prin scara de langa bucatarie. Peretii, uslie, tavanul par a fi din acelasi beton si avand aceeasi srcutura ca si celelalte buncare din WW2. La fel analizand ruins of the 3rd reich am descoperit surprins ca structura camerelor si a scarii de acces este identic cu al unui alt buncar din germania.

  2. Aici sunt sceptic. Cazinoul, inclusiv bucataria a fost ridicat in 1910, aia au terminat cu buncarele in ’44. E posibil insa sa existe conexiune cu B si C direct din subsolul Cazinoului. Anume prin intrarea din subsolul garderobei…

Lasati un comentariu