Cazemata faleza Cazino (C)

Cazemata “sora” celei prezentate in articolul anterior. Identica, gura de foc viza, insa, partea de Sud.

La interior, cuibul de mitraliera este intr-o stare forte buna din punct de vedere structural. Doar armatura expusa (trepte scara) a ruginit complet, cele mai multe trepte au disparut. Vecinatatea marii nu iarta.

Mai putine PET-uri si deseuri pe podea, aceasta cazemata pare a nu fi fost vizitata de multe decenii. Se observa si urme din sistemul de prindere al afetului mitralierei.

Aceste doua cazemate nu aveau sistem de evacuare al vaporilor de cordita, de asemenea, sistemul de prindere si placa de otel a gurii de tragere sunt diferite. Deschidrea exterioara a gurii de foc este foarte mica in plan vertical, practic, arma putea fi manevrata doar in plan orizontal. Toate acestea ma fac sa cred ca aceste cazemate erau echipate cu arme de calibru mai mic decat pillbox-urile. Iata o comparatie intre cele sisteme.

Accesul in cazemata se face printr-o “gura de canalizare” aflata deasupra cazematei. Putul nu este rectiliniu, exista un etaj intermediar, care facilita transportul munitiei, in plus, astfel se evita ca anumite “obiecte” sa ajunga direct in interiorul cazematei.

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Cazemata faleza Cazino (C)

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Cazemata faleza Cazino (C) 44.170931, 28.663971

 

 

LATER EDIT:

Revin pentru a va informa ca ambrazurile acestor doua buncare au fost zidite cu ocazia lucrarilor de reabilitare a falezei.

 

 

ACEST ARTICOL ESTE DISPONIBIL ȘI IN LIMBA: Engleză

5 Comentarii la Cazemata faleza Cazino (C)

 1. Tinand cont ca sunt foarte apropiate, ma hazardez la o afirmatie. Cele doua buncare B si C sunt defapt unul singur. Dupa modul in care se coboara pare a fi un buncar tip 621 modificat, iar privind atent gurile de tragere ale MG , acestea nu sunt direct orientate spre mare. Daca trasam cate o linie imaginara de la fiecare MG vedem ca va fi un punct incare acestea se unesc. Asta ma duce cu gandul ca ele aparau defapt intrarea principala in buncar. Intrare care in prezent cred ca e sigilata si acoperita cu zidaria care imbraca intreaga faleza.

  • Of, din nou folosirea incorecta a tipologiei Regelbau!

   “Regelbau 621” este un bunker Heer de clasa de rezistenta “B” tip “Unterstand für Mannschaft” adica “adapost pentru personal” si are doua intrari flancate catre o camera pentru 10 persoane, o iesire de siguranta prin put pe lateral si un tobruk pentru mitraliera accesibil de afara. Mai precis arata asa: http://www.fortiff.be/regelbau/index.php?page=r621
   Sau asa, daca il vrei cu pamant cu tot si cu detalii: http://sketchup.google.com/3dwarehouse/details?mid=3d897894b7f8a7a142c790ae3681ac46

   Acum ca ma gandesc mai bine, bunkerul de la Tirpitz ar putea linistit sa fie o variatiune pe aceasta tema – un R 621 SK sa zicem, pentru ca numai din poze nu se disting prea multe detalii.

   Oricum, bunkerele de pe faleza cazinoului sunt constructii unice adaptate locului in care se afla si nu pot fi incadrate intr-o tipologie anume (cu exceptia Vf58c-ului de la comandament, desigur), mai ales ca sunt facute de catre romani, nu de nemti.

   Mai repede cazemata de sub Vraja Marii s-ar potrivi, pentru ca stiu sigur ca era o pozitie anticar si putinul vizibil sugereaza o constructie dupa tipic nemtesc prin faptul ca marginea acoperisului este rotunjita, nu taiata in unghi de 45 de grade ca la bunkerele de pe Traian si de pe restul litoralului. Din pacate aceasta cazemata este complet ingropata, deci nu putem stii cum arata.

 2. Da, buna comparatie cu 621, si se pare ca folosea acelasi armament, desi incinta este cea mai simpla posibila – o camera de forma unui cub, cu o gaura de foc si un put de acces.
  Nu stiu ce sa zic referitor la ansamblul de buncare B – C, eu sunt mai rezervat, bazandu-ma pe faptul ca toate cazematele surori interconectate (D – E de ex.) au o singura cale de acces; B – C au fiecare intrarea ei, ceea ce ma face sa cred ca sunt independente. Oricum, aici e chiar simplu de verificat si ar fi pacat sa nu o facem – daca exista o legatura intre buncare, e sigur pozitionata sub nivelul la care am putut eu fotografia pe gura de tragere.

Lasati un comentariu