Cazemata faleza Cazino, zona Statuia lui Eminescu (D)

Acestea sunt, probabil, cele mai cunoscute cazemate WW2 de pe teritoriul Romaniei. Milioane de turisti, romani si straini au scrutat curiosi, contrariati, catre gurile de tragere. Paradoxal, nimeni nu are date certe despre aceste constructii, nu stie cum arata la interior, nici macar nu se cunoaste pe timpul carui razboi au fost ridicate. Aici intervene rolul Aedificium Constanta, si, bazandu-ne pe fotografii, vom incerca sa facem putina lumina printre tenebrele acestor cuiburi de mitraliera.

Datorita amplasarii sale cu totul speciale, in bataia valurilor, aceasta cazemata este puternic afectata de trecerea anilor. Armaturile metalice s-au corodat sub actiunea apei sarate, dar ramasitele periscopului mai sunt inca vizibile.

Cazemata este inundata si se constituie intr-un adevarat burete de umezeala si rugina. Privind prin deschiderea de foc, se observa ca nivelul apei ajunge pana la nivelul gurii de tragere.

Cel mai important aspect al explorarii este inscris chiar pe ambrazura  – AR 10 Mai 1944 . Data finalizarii constructiei, precedata de initialele AR – Armata Romana. Iata, asadar, ca celebrele “cazemate nemtesti” sunt, de fapt, ridicate chiar de romani.

Sa deschidem insa “poarta” obiectivului foto catre lumea tenebroasa a unei cazemate naziste partial inundate, uitate de timp in anul 1945. Un spatiu sinistru, asa cum a fost si razboiul in slujba caruia a fost ridicata.

Desi puternic corodata de apa marii, surprinzator, o serie de elemente metalice se mai pastreaza in interior. Un ax aflat in centrul a ceea ce a fost odata periscopul de observatie, iar, in partea dreapata, racordul unei conducte de dimensiuni apreciabile, dotata cu un capac. Se mai pot vedea pe pereti si urme ale diverselor sisteme complementare armei.

Accesul in aceasta cazemata (cat si in cea alaturata) se face printr-o “gura de canalizare” si un tunel, partial inundat. Putul acesta poarta numeroase mistere si il vom analiza intr-un articol viitor.

De la inaltime, lucrurile stau astfel.

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Cazemata faleza Cazino, zona Statuia lui Eminescu (D)

încărcare hartă - vă rugăm aşteptaţi...

Cazemata faleza Cazino, zona Statuia lui Eminescu (D) 44.171984, 28.665529

ACEST ARTICOL ESTE DISPONIBIL ȘI IN LIMBA: Engleză

8 Comentarii la Cazemata faleza Cazino, zona Statuia lui Eminescu (D)

  1. E greu de spus daca este sub nivelul marii, deoarece nivelul apei din cazemata este peste nivelul marii, e diferenta de ~ 2m (cazemata e cocotata pe stanci, iar nivelul apei ajunge aproape de gura de tragere).
    De undeva isi trage apa, se inunda si este sigilata in partea inferiora, altfel s-ar fi golit.

Lasati un comentariu