Farul Genovez, de la inaltimea istoriei

Farul Genovez, vechi companion al lui Eminescu la malul marii, se constituie intr-un obiectiv turistic cunoscut tuturor constantenilor si turistilor au vizitat litoralul romanesc. Istoria lui, insa, este mai putin cunoscuta.

Chiar si in prezent, originea edificiului nu este stabilita cu exactitate. Multa vreme s-a vehiculat ideea conform careia, pe locatia actualului far, navigatorii genovezi ar fi ridicat, la 1300, un far care sa le inlesneasca navigatia in zona. Prin restaurarea vechiului far medieval, la 1860 s-ar fi construit ceea ce numim astazi Farul Genovez.

Faptica istorica nu sprijina, insa, aceasta teorie. Iar arta dobrogeana, nici atat – nu am vazut vreo pictura, vreun creion pre-1860 in care sa apara vreun far sau macar ruinele unui far in aceasta locatie. Din ceea ce cunoastem si recunoastem astazi ca adevar istoric, Farul Genovez a fost construit intre 1858-1860 de catre inginerul francez de origine armeana Artin Aslan.
Pe langa destinatia sa principala, de inlesnire a navigatei, arhitectura sa deosebita i-a conferit in scurt timp rolul de loc de intalnire al constantenilor. Farul era dotat cu lumina statica (raza acestuia nu se rotea) si a functionat pana in 1913, cand instalatia de iluminat a fost dezafectata. In contextul in care zona s-a dezvoltata puternic si o serie intrega de cladiri-monument s-au ridicat in zona, Farul Genovez s-a integrat perfect in arhitectura eclectica a B-dului Elisabeta. In 1948 a fost restaurat si de atunci si-a pastrat rolul de obiectiv turistic de marca al Constantei.

Si totusi… intrebarea ramane – de unde numele de Farul Genovez, daca acesta nu a fost ridicat de navigatorii peninsulei Italice ? Exista mai multe ipoteze, unele dinte cele mai pertinente fiind prezentate de Petre Covacef in cartea Povestea Farului Genovez: „mai degraba numele de genovez vine de la un calificativ care a fost acordat de turcii care au ocupat Dobrogea pana in 1878. Impresionati de zidurile groase intalnite in mai multe locuri din Constanta le-au denumit in graiul lor, Geneviz Calee (cetate genoveza). La Constanta au existat mai multe constructii care au purtat numele de Chei genoveze, Magazii genoveze si nu se putea ca o constructie de far sa nu se numeasca Far Genovez.
Indraznesc sa adaug aici o ipoteza proprie – priviti Farul Genovez al nostru, constantean, si apoi farul genovez original, legendarul Lanterna. Sigur, discutand la o scara mult redusa, asemnarile arhitectonice sunt evidente.

Cateva instantanee ce surprind Farul Genovez de-a lungul anilor si erelor politice. Prima doua fotografii provin din perioada interbelica.

Iar acestea au fost facute in 1965, respectiv 1977.

Pentru ca in contemporaneitate, vecinatatea Farului Genovez sa se schimbe intrucatva. De altfel, chiar in aceste zile, arealul din jurul edificiului se afla in plin proces de reabilitare, zona este un santier. Asta nu ne impiedica sa acceptam invitatia de cunoaste Farul Genovez intr-un mod intim, de la inaltimea cupolei sale de alama. Farul Genovez, Aprilie 2013.

farul_genovez_pano

Ingusta usa metalica pare a se deschide spre a ne oferi accesul intr-o chilie. O placheta „oferita” de nu stiu ce club de gentlemani inchipuiti, o forma gratuita de publicitate, ne prezinta titulatura monumentului si numele companiei care l-a construit; nimic despre arhitect. In general, toate plachetele „donate” de Lions Club contin informatii false. Un caz edificator este placheta de la Geamia Carol, care contine un numar record de elucubratii in doar cateva cuvinte. Cea aflata la Farul Genovez face referire la „repararea” monumentului, desi nu a fost restaurat nimic, farul fiind ridicat de la zero. Oare cat costa sa se instaleze din fonduri publice o placheta ce prezenta informatii corecte, si nu publicitate mascata?

Decidem sa lasam in urma „micile mizerii” si sa urcam vechea scara de piatra, in spirala. Treptele, atat de putin batute de, conform vremii – opinci, pantofi, bocanci ne invita la „inaltare spirituala” catre lumina cupolei. O privire printr-una din cele 3 fante aflate pe latura de Nord a turnului.

Il am alaturi de mine pe reputatul arhitect constantean Radu Cornescu, fara de care, aceasta vizita in Farul Genovez nu ar fi fost posibila. Fara de care, multe dintre demersurile culturale de promovare a identitatii si istoriei Constantei nu ar fi fost posibile.

In varful turnului de piatra, la baza cupolei, se mai pastreaza cateva componente ale sistemului original de iluminare al farului, dazafectat exact acum 100 de ani.

Doua capace din lemn ne permit accesul in cupola metalica a farului. Locul este destul de stramt, incat pentru a te putea deplasa in incinta cupolei, capacele trebuie inchise si utilizate ca podea.

Tabla cupolei, din alama, este, in mare partea, originala. Circula chiar „o legenda urbana” conform careia geamurile (din cristal) sunt cele cu care a fost inaugurat farul, acum mai bine de 150 de ani. Cruda realitate nu confirma legenda. In schimb, privelistea este una de exceptie.

Cupola din alama este cea originala. De peste 150 de ani sta pavaza soarelui arzator si ploilor repezi. Se observa piesa ce fixeaza la interior „busola” de pe acoperis, obiect ornamental ce confera un farmec aparte cupolei farului.

O alta componenta al fostului sistem de iluminare al farului se afla in interiorul cupolei, daca privim prima poza a articolului, vom observa ca unul dintre cei doi onorabili domni pare a manevra ceva exact la aceasta piesa. Iar usita care se observa ca fiind deschisa in acea fotografie este aceeasi pe care o voi deschide eu in cateva momente. O tempora o mores…

O usa minuscula ce permite accesul in exteriorul cupolei, pe un brau de 30 cm, ma tenteaza sa o deschid. Nu pot rata ocazia… incerc zavorul si iata-ma pe far, la propriu.

Sistemul de iluminat arhitectural si-a incheiat de mult misiunea si acum are doar… rol ornamental. Putina echilibristica pe cornisa de piatra este pretul necesar pentru o priveliste fabuloasa.

De la inaltime, calare pe un vechi far genovez, intr-o incercare utopica de a levita deasupra timpului prezent…

Un om ce cunoaste in amanunt trecutul si prezentul acestor locuri scruteaza viitorul. Raspunsul se afla dincolo de acele busolei multiseculare a Farului Genovez…

Lasati un comentariu