Harta interactiva a cazematelor si buncarelor Peninsulei

Acest articol se constituie intr-un prima etapa a demersului meu de a sistematiza si prezenta in detaliu fortificatiile militare construite de armata romana si cea germana pe teritoriul Constantei, in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial. Este doar primul pas in relatarea unei povesti de acum 70 de ani, pe care cei mai multi dintre noi au uitat-o sau, pur si simplu, nu au cunoscut-o niciodata.

O plimbare pe faleza Cazinoului. Cel mai romantic loc, si, in acelasi timp, cea mai cunoscuta locatie a Constantei. Plecand de la Comandament, spre Cazino si Vraja Marii, 800 de metri de relaxare si incantare in vecinatatea marii. La baza falezei insa, la 4 metri sub pasii indragostitilor, vom descoperi o alta fateta a acestei locatii mirifice. Nu mai putin de 7 buncare si 9 guri de foc strajuiesc intreaga linie a falezei. Construite, cel mai probabil, de Armata Regala Romana, in primavara lui 1944, pentru a respinge un eventual desant dinspre mare al trupelor sovietice, aceste fortificatii armate au dainuit peste timp, marturie a incercarilor disperate ale Armatei Romane de a preveni inevitabilul: navalirea Armatei Rosii. In timpul comunismului s-a incercat instituirea ideii ca aceste constructii au fost ridicate de catre Armata Rosie, in anii ocupatiei de dupa August 1944; le-a scapat insa un amanunt: AR (na: armata romana/regala)  10 MAI 1944, inscris pe ambrazura gurii de foc a uneia dintre cazemate. La aceea data, ostasii nostrii, cat si cei germani, se cazneau cu ultimele puteri sa se retraga din Crimeea, in cadrul operatiunii 60.000. Iar acasa se faceau pregatiri.

Iata o parte din propunerile de fortificare si dotare cu guri de foc ale zonei falezei Cazinoului, facute in cadrul Armatei Regale Romane, in anul 1941. Iar, dupa cum vom vedea, sistemul a fost implementat in totalitate, chiar cu unele suplimentari ale puterii de foc.

propunere_sistem_cazemate_1941

Alatur o prezentare a bataii mitralierelor instalate la faleza Cazinoului, o ilustrare spectaculoasa a puterii de foc prezente in vara lui 1944. Intreaga zona, de la Modern (raza de actiune a cazematei de pe plaja nu e prezentata in ilustratie), pana in port, era impenetrabila. Fiecare centimetru se afla in raza de actiune a unei arme automate. Sigur, sistemul nu era prevazut a respinge atacuri din larg, cu tunurile distrugatoarelor (de altfel, cu totul improbabile dupa dezastrul escapadei marinei sovietice din 26 Iunie 1941), ci a preintampina un eventual desant cu trupe speciale.

cazino_fireline_44

 

Intr-un final apoteotic, iata si mult-promisa harta interactiva a tuturor fortificatiilor Peninsulei.

Am incercat sa prezint informatiile intr-o forma cat mai elaborata si mai accesibila. Cateva detalii tehnice care va vor ajuta sa navigati mai usor pe harta:

  • fiecare icon de prezentare a buncarelor contine un slider de 3 imagini aditionale, prezentate la „survolarea” acestora cu pointer-ul mouse-ului;
  • un click pe fotografiile de prezentare ale obiectivelor va va trimite la un articol dedicat, unde fortificatia este prezentata in amanunt, pe Aedificium;
  • obiectivele pot fi selectate si direct din sectorul dreapta-sus a hartii;
  • butonul fullscreen permite extinderea hartii pe intreaga suprafata a display-ului;
  • harta foloseste HTML5, ceea ce inseamna ca poate fi vizualizata atat de pe computer, cat si de pe terminale mobile, incluzand cele ce nu au suport Flash (iPhone).

 

3 Comentarii la Harta interactiva a cazematelor si buncarelor Peninsulei

Lasati un comentariu