Luftwaffe ’44: Aeroport CET / Anti-Aeriana Poarta 6

In ultima vreme am reusit sa intru in posesia anumitor materiale cu caracter documentar, publicate in timpul sau imediat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Materialele germane sunt datate post-August 1944 (Romania se alaturase Aliatilor) si sunt copii ale fotografiilor de bombardament a Constantei. Chiar imaginile pe care echipajele bombardierelor germane le studiau inaintea unui raid asupra orasului !
Este interesant sa vezi Constanta lui ’44 prin ochii fostului aliat, devenit, brusc, inamic. Daca indraznesti, insa, sa suprapui vechile imagini peste cele ale Constantei de azi …

luftwaffe_constanta_map_01

Harta este bazata pe fotografii aeriene realizate in Iunie 1944, fiind revizuita in luna August a aceluiasi an. Legenda specifica :
1) Hangar – aprox. 1850 m2
 2) Cladiri aeroport – aprox. 800 m2
 3) Multiple tranșee

Toate aceste obiective ale bombardamentului sunt situate in zona ce o numim astazi CET.  Alt „punct fiebinte” este incercuit in partea dreapta a hartii: flak. Toti stim ce inseamna „flak”, mai putin cunoscuta este locatia bateriei de antiaeriana respective – Poarta 6.
Sa incercam sa suprapunem vechea fotografie de bombardament peste Constanta vazuta in Google Maps. Orasul s-a extins enorm, in toate directiile (poate cel mai frapant este cat s-a castigat din mare la construirea portului) si este destul de dificil sa gasesti locatii – arc in timp, comune atat anilor ’40, cat si contemporaneitatii. Trebuie remarcata aici acuratetea fotografiilor germane, desi realizate cu 70 de ani in urma, nu prezinta nici un fel de deformatii geometrice fata de Google Maps Satellite.


Voila! Obiectivele principale (A) ale bombardamentului se afla grupate in zona CET, dintr-un motiv bine intemeiat – acolo se afla Aeroportul Constanta. Construit la sfarsitul anilor ’20, in stil Art Deco, cladirile aeroportului constituiau un reper arhitectural al Constantei. Sansa a suras ansamblului aeroportului, se pare ca bombardamentul german nu s-a mai produs, regimul comunist l-a crutat in momentul construirii CET si a cartierului cu acelasi nume, astfel incat, in mod miraculos, atat hangarul, cat si cladirea aerogarii s-au pastrat, in prezent constituind Complexul Sportiv Hidrotehnica.

Am extras, redimensionat la scara si transpus peste actuala imagine a zonei scrisul de pe harta germana din 1944. Zona aceasta fusese aleasa pentru construirea aeroportului tocmai pentru ca era la marginea orasului, exceptand aeroportul, arealul zonei CET de astazi era… teren arabil. Aici s-a construit intens in anii ’70 – ’80, s-au ridicat cartierul de locuinte si Centrala de Termoficare.
Celelalte cladiri-anexe ale  ex-aeroportului au fost demolate, iar pe locatiile fostelor transee fie s-a construit, fie au ramas la stadiul de teren viran.

E timpul sa ne continuam periplul istoric prin zonele industriale ale Constantei, de aceasta data ne aplecam atentia asupra acelei zone incercuite pe harta fotografica germana si identificata drept flak (pentru ei) si antiaeriana, pentru noi.  La prima vedere m-as fi asteptat sa reprezinte bateria AA de la Poarta 5 sau bateria Carol, dar, suprapunand imaginile am constatat cu surpindere ca ansamblul de tunuri de antiaeriana se afla in actualul cartier Poarta 6.

Se pare ca discutam despre o baterie AA destul de putin cunoscuta istoricilor, datele referitoare la existenta acestia lipsesc cu desavarsire, prin urmare nu putem preciza data infiintari acestei baterii de artilerie anti-aeriana. Cert este ca la momentul August ’44, aceasta exista si era destul de puternica, de vreme ce pilotii germani erau atentionati in mod special de prezenta ei.

Februarie 2013. Zona se prezinta ca un vast maidan abrupt, la limita dintre cartierul Poarta 6 si liniile de tren ce deservesc portul Constanta.

p6_aa_03

Acum 70 de ani, acesta era malul marii, toata partea dreapta a fotografiei a fost rapita marii la construirea portului nou.  Tot ce se vede in zona portului, incepand cu primele linii de cale ferata era… Marea Neagra. Astazi ar arata ceva de genul asta.

p6_aa_03_flooded

Intregul areal este presarat cu bucati de beton sfaramat, insa cu greu gasesti vestigii ale fostei baterii de antiaeriana. In cele din urma am „luat urma” a ceea ce pare baza unui tun AA, pozitionat chiar pe buza rapei. Crucea ce strajuieste ramasitele constructiei pare a da nota de eroism militar locului, dar este vorba doar de o „cruce civila”. Odihneasca-se in pace.


Marturisesc ca am initial am avut rezerve in privinta provenientei acestor blocuri de beton. Numeroase santiere, ce au construit de-a lungul timpului blocurile de locuinte din zona au creat coline de pamant, alternand cu gropi largi. Am putea spune ca arata intr-adevar ca „dupa bombardament”.
Indoielile mi-au fost spulberate, insa, cand am privit blocurile de beton de la intaltime – forma specifica fundatiilor de tun AA se recomanda de la sine.

Printre sfaramaturile de beton ce rasar din pamant reusesc sa zaresc o alta structura cu specific militar. Nu este o constructie inexpugnabila, dar nici eu nu caut buncare fortificate aici, ci urme ale instalatiilor tunurilor AA. Iar acesta structura era parte a bateriei de aniaeriana – ramasitele de smoala asternuta peste beton ii dezvaluie originile. De altfel, ce altceva ar fi putut fi, amplasat aici, la buza prapastiei ?

Si nu este singura structura de acest fel – o alta se afla situata in imediata apropiere, prezentand aceleasi resturi de smoala intinsa pe beton. Este remarcabil faptul ca urme de smoala s-au pastrat pe majoritatea buncarelor ce dateaza din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. 70 de ani de expunere la intemperii n-au putut sterge complet aceasta substanta – numitor comun intre cazanele iadului si fortificatiile razboiului.
In rest, sfaramaturi si traverse din beton de sorginte mai noua, printre ruinele „flak”-ului semnalat pe harta germana de bombardament. Putine marturii ale vremurilor de mult apuse, dar suficiente pentru a confirma in situ existenta acestei foste baterii de anti-aeriana si acuratetea hartii fotografice germane.

Multumita materialului Luftwaffe am facut o incursiune „back in time”, in vremuri extrem de tulburi, de dupa August ’44. Parca anuntand ceea ce urma sa vina, cele doua obiective, denumite ad-hoc „aeroportul CET si antiaeriana Poarta 6” sunt astazi plasate in ceea ce se numeau cu cativa ani in urma „cartiere muncitoresti”. Proletari din toate tarile…

 

p6_aa_pano

2 Comentarii la Luftwaffe ’44: Aeroport CET / Anti-Aeriana Poarta 6

  1. heh.
    Stiu ca am facut si eu suprapunerea cu pricina, am obtinut aceleasi rezultate, dar nu-mi amintesc daca am apucat sau nu sa-ti trimit rezultatul, deci probabil ca ai ajuns independent la aceeasi concluzie. Nevermind, o verificare in plus.

    In 40 sigur nu era chiar „buza prapastiei”, e vorba de eroziune ulterioara, dar da, era destul de pe coasta.

    Pare din ce in ce mai probabil ca asta era de fapt bateria Flak de la „Constanta Vii” (o localizare destul de inexacta) pomenita in documente ce tinea de Flak-Regiment 202, iar ce exista la Poarta 5 sunt amplasamente de tunuri din cadrul Bateriei de coasta Carol, cu atat mai mult cu cat stim sigur ca aceasta baterie a avut cel putin trei tipuri diferite de tunuri, si, pentru a face lucrurile mai complicate, aveau acelasi calibru (10,5cm – dar nu foloseau aceeasi munitie) ceea ce face aproape imposibil de identificat despre care tunuri exact se vorbeste in documentele unde este dat numai calibrul.

Lasati un comentariu