Luftwaffe, Aeroport Mamaia Sat, 1944 … 2014

Calatoria noastra in timp, la 1944, a inceput undeva, in Sudul Constantei, rememorand imaginea de acum 70 de ani a cartierelor orasului. Am survolat KM 5, KM 4, zona Far-Abator, apoi ne-am indreptat spre Vest, in Medeea, Bratianu, Halta Traian.  Am executat apoi un viraj la 120° si am urmat traseul liniei de tren spre Mamaia, astazi, B-dul Lapusneanu, salutand, purtati de nori, statiunea Mamaia. In aceasta calatorie am survolat si aeroporturile Constantei lui 1944: Aeroportul Constanta (CET), Hidroscala Mamaia, Baza de hidroavioane Palazu Mare. Este timpul pentru ultima parte a calatoriei: Aeroportul Mamaia-Sat, cunoscut initail sub titulatura  „Centrul  de Tragere si Bombardament al Aviatiei”. Mentionez ca de aceasta data am folosit platforma Bing Maps ca „interfata a prezentului”, Google Maps avand, in aceasta zona, imgini de o calitate foarte slaba. Fotografiile Bing au fost compilate in 2013, insa am pastrat titlul in ideea ca un arc peste timp de exact 70 de ani e mai interesant decat un 69…

Aeroportul Militar Mamaia-Sat

Fotografia Luftwaffe a fost realizata pe 6 Iunie 9144, in cadrul aceluiasi zbor care a cuprins si imagini ale partii de Sud a orasului. De mentionat ca acest materialul fotografic, Mamaia-Sat, a fost editat si transformat in harta aeriana de catre specialistii Luftwaffe in Ianuarie 1945. Chiar si cu sovieticii la granitele Germaniei, atacand pe linia Vistula-Oder, armata aerului isi facea temele cu o rigoare… germana.

„Scoala de Tragere si Bombardament a Aviatiei” a fost infiintata la 31 Decembrie 1925 si a indeplinit rolul de principal aeroport militar al Constantei. De pe aceast lot de teren pe care il vedeti acum in ambele frome, 1944-2013, au decolat nume mari ale aviatiei militare romanesti, inclusiv legendarul Horia Agarici. Eroi s-au ridicat in vazduh chiar din acest loc, cu misiunea de a se lupta… cu toti, mai intai impotriva Armatei Rosii, apoi a Luftwaffe. Iar unii dintre acestia nu s-au mai intors niciodata. Nu am sa insist asupra istoriei acestor locurilor, asa cum nu am facut-o in toata aceasta serie, Then/Now, urmand conceptul de a lasa imaginile sa vorbeasca.

Legenda hartii aeriene ni se destainuie: 1 – hangare, 2600 m²; 2 – cazarme si constructii anexe; 3 – zone de parcare a avioanelor. Nici un cuvant despre antiaeriana din partea de S-E a aeroportului, insa, la 1945, Luftwaffe, ca si intreaba armata germana, avea probleme mult mai mari decat antiaeriana romana.
Dupa razboi, aeroportul a reprezentat baza aviatiei militare sovietice dislocate in Dobrogea, fiind folosit si de catre aviatia romana, atat cat mai ramasese din ea. A functionat pana in momentul retragerii Armatei Rosii; in 1958, Aeroportul Mamaia-Sat a fost inchis, iar baza aeriana a fost „redata agriculturii”.

Mamaia Sat

Mamaia reprezinta astazi, fara indoiala, statiunea emblematica a litoralului romanesc. Soare, plaja, cluburi, distractie, momentul trait la maxim. Totul dureaza timp de trei luni, apoi Mamaia intra in hibernare. Populatia stabila a statiunii numara, oficial, 2 locuitori. Exista, insa, si „mamaieni adevarati”, ce locuiesc in vechea localitate Mamaia-Sat, aflata in nordul statiunii. La 1944, Mamaia-Sat era o localitate minuscula, dar bine structurata, fiind si legata de oras prin calea ferata ce avea punct terminus chiar aeroportul militar. Peste ani, constructia canalului Poarta Alba-Midia-Navaodari  a inghitit o treime din mica asezare si a schimbat radical intreaga zona. Dupa Revolutie, verva constructiilor rezidentiale de dupa 2005 a dus la conectarea directa a satului Mamaia cu Navodari si statiunea Mamaia; din vechea vatra a satului ramanand… ce se vede.

 

BONUS

(click pe imagine pentru rezolutie maxima)

luftwaffe_map-1944

 

3 Comentarii la Luftwaffe, Aeroport Mamaia Sat, 1944 … 2014

  1. Intamplator am dat de aceste informatii si imagini cu fosta unitate de aviatie romana,apoi germana,apoi rusa. Incepand cu 1960 a fost infiintata o intreprindere cu specfic agricol,unde am lucrat si eu 27 ani.Imaginile mi-au adus multe nostalgii mai ales ca unele dintre constructii sunt si azi folosite. Prin anii 70 am dat in arhiva uzinei de fel de fel de hartii,procese-verbale vechi,inclusiv de predare-primire a unitatii. Daca doriti sa purtam o oarecare corespondenta as fi foarte bucuros si probabil ca va pot da si unele noutati. Cu respect

    • Ma bucur sa intalnesc, fie si virtual, o persoana care cunoaste decenii din istoria acelei unitati. Am primit e-mailul dvs si va voi contacta negresit.
      Toate cele bune.

Lasati un comentariu