Luftwaffe, Mangalia, 1943 … 2013

Ne-am despartit de vechile fotografii Luftwaffe ale Constantei, in Nord, la aeroportul Mamaia Sat, si parea ca acolo vom incheia seria analizelor spatio-temporale. Intre timp am intrat in posesia unei alte harti aeriene la rezolutie mare, realizata de Luftwaffe deasupra orasului Mangalia, in August 1943, astfel incat ne intoarcem in Sudul judetului pentru o noua calatorie in timp… in anul 1943.

Dupa 23 August 1944, Mangalia a devenit o potentiala tinta pentru Luftwaffe. Trebuie mentionat ca in zona Mangalia erau operationale la acea data doua baterii de artilerie de coasta (Bateria Aurora, la Nord de Mangalia – 3 tunuri de 152 mm si Bateria Vlaicu, in Mangalia, 4 tunuri de 121,9 mm), plus o sectie de antiaeriana (Bateria Vasile Lupu, 4 tunuri AA de 75 mm). Portul si triajul de cale ferata reprezentau, de asemenea, obiective ale bombardierelor germane.

Legenda hartii (traducere din germana):

A) PORT

  1. 2 Dane de acostare. Lungime 480 m, latime 11 m. Nu exista cale ferata;
  2. Dig

B) GARA

  1. Cladire triaj
  2. Platforma rotativa
  3. Turn de apa, aprox. 10 m inaltime
  4. Gara si sala de asteptare

Evident, zona construita era mult mai restransa, insa vatra localitatii era creata, iar zona cartierului de case era definita. Desi am tranzitat uneori Mangalia, trebuie sa recunosc ca nu sunt un mare cunoscator al orasului, de aceea prefer sa las imaginile sa vorbeasca.

1000 de cuvinte nu fac cat trairea unui mangaliot care isi vedea casa sau locatia actualei locuinte, asa cum aratau ele acum 70 de ani, in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial.

 

 

2 Comentarii la Luftwaffe, Mangalia, 1943 … 2013

  1. Cred ca acum i-ai facut fericiti si pe mangalioti!

    Interesant cum e pusa in evidenta Rezervatia Naturala OBANUL MARE (in Nord-Vest) si pe foto-aeriana asta veche. PAcat ca nu e deschisa publicului. Dupa forma, parca a cazut un meteorit aici…

  2. Asta am presupus si eu, dar necunoscand Mangalia prea bine, recunosc ca mi-a fost teama sa nu spun vreo gogomanie, asa ca „am trecut peste”. Sunt 3 astfel de cratere de impact, cel din rezervatie, unul la N-E, in imediata apropiere (mai slab definit, dar de dimensiuni mai mari) si un altul, mai mic, in extremitatea stanga-jos a hartii, langa logo. Toate prezinta creste, presupun, din roca dura, deoarece sunt identice precum erau acum 70 de ani. Am putut folosi acele protuberante ale crestelor craterelor drept puncte de convergenta.

Lasati un comentariu