Luftwaffe, Sulina, 1943 … 2013

Sulina – un oras a carui istorie este o poveste aparte, ca un basm dintr-un tinut straniu, la hotarul dintre fluviu si mare, un basm cu personaje ciudate, adunate de prin toate colturile lumii, pe puntile corabiilor de demult. O asezare accesibila numai pe calea apei, un tribut ce trebuie platit de catre cei ce vor sa ii treaca „pragul lacustru”.

Prima atestare a existentei localitatii se datoreaza imparatului bizantin Constantin al VII-lea, undeva in jurul anului 950. La 1100, „Alexiada” printesei bizantine Anna Comnena mentioneaza orasul „Selinas” de la gurile fluviului Calonstoma. In anul 1318, orasul devine port genovez, iar la 1321, cartograful genovez Pietro Vesconte localizeaza „Solina”, in harta sa medievala a Marii Negre. La data aceea, o asezare pescareasca, populata de marinari genovezi, pescari locali, pirati. La mijlocul sec. al XVIII-lea, stapanirea otomana construieste un far pentru a inlesni navigatia. La 1800, Sulina numara 8722 de suflete: români, turci, greci, armeni, evrei, ruși, italieni – o populatie cosmopolita prin excelenta. Tratatul de la Adrianopolis din 1829 si Conventia Ruso-Austriaca, incheiate la Sankt Petersburg in 1840, consfintesc importanta Sulinei ca port fluvio-maritim de prima importanta, aflat sub administratie rusa.

Dezvoltarea orasului va cunoaste apogeul dupa incheierea Razboiului Crimeei, in urma deciziei tratatului de pace de la Paris, din 1856. Comisiunea Europeana a Dunarii, din randul careia faceau parte Rusia, Turcia, Austria, Anglia, Franta, Prusia si Sardinia, decid sa se ingrijeasca de ameliorarea navigatiei la Gurile Dunarii si pana in portul Braila, secretariatul general al C.E.D. fiintand chiar la Sulina intre anii 1856 – 1878. In aceasta perioada se ridica Palatul Comisiei Europene a Dunării și Farul din Sulina, două dintre monumentele importante ale orașului. Uzina de Apa, donatie a Reginei Olandei, este inaugurata in 1897.

In 1870, Sulina este declarat porto franco cu statut de neutralitate, fapt ce a determinat o dezvoltare deosebita a comertului si, implicit, a orasului. Zona de port liber era delimitata de actualele Strada 6 si Strada Pacii. La 1903 se instaleaza linie telefonica, iar Sulina devine primul oras iluminat electric din Romania. Intre cele doua razboaie mondiale, numarul populatiei orasului oscila intre 7.000 – 15.000, functie de volumul comertului cu grau, care atragea o populatie eterogena din toata Europa. In oras existau doua spitale, un teatru cu 300 de locuri, 2 scoli grecesti, 2 romanesti, o scoala germana, una evreiasca, alte cateva scoli confesionale, un gimnaziu si o scoala profesionala de fete, un institut englez de marina. Cele mai importante companii de shipping din Europa aveau birouri la Sulina, iar in oras functionau un numar de 9 reprezentante consulare.

In 1939, odata cu izbucnirea Celui de-al Doilea Razboi Mondial, Comisiunea Europena a Dunarii isi inceteaza prerogativele, iar Sulina trece sub autoritatea Romaniei. Aici se incheie si perioada de inflorire a orasului, ceea ce va urma fiind devastator pentru Sulina si locuitorii sai. In anii razboiului, Sulina devine un punct strategic militar, iar la 25 August 1944, asadar la doua zile dupa ce Romania intorsese armele impotriva Germaniei naziste si se alaturase aliatilor, aviatia sovietica aliata bombardeaza Sulina si rade de pe fata pamantului 60% dintre cladirile orasului si zeci de vieti.

Prezenta harta aeriana a fost realizata de catre Luftwaffe in data de 23 Aprilie 1943. Acest material fotografic se constituie intr-un ultim martor al Sulinei vii. Peste doar un an si patru luni, mare parte a orasului va fi transformat in ruine. Pe 25 August 1944, aprox. 100 de avioane sovieteice aseaza un covor de bombe peste Sulina. „Din greseala”, desigur – drapelele albe de armistitiu erau prea mici si nu au fost observate. Sute de oameni si 60% dintre cladirile orasului dispar in istorie, iar in perioada urmatorilor ani, Armata Rosie va incerca sa stearga orice urma a existentei C.E.D. si a micutului oras cosmopolit de la inceputul sec. XX. Sulina nu va mai reveni niciodata la dezvoltarea si animatia de altadata.

Lasati un comentariu