Luftwaffe, Tulcea, 1944 … 2014

In urma cu cateva luni va propuneam o calatorie in timp, survoland Constanta lui 1944 intr-un avion Luftwaffe. Un exercitiu now & then,  in care am suprapus prezentul colorat si, uneori, obscen, peste imaginea alb-negru a Constantei de acum 70 de ani. Speram ca imaginea de odinioara a propriei case, a cladirilor-simbol ale orasului, sa creeze o punte intre prezent si propriul nostru trecut, sa ne ajute sa ne identificam etosul constantean, distrus de decenii de totalitarism comunist si haos post-1989.

Desi au necesitat un volum foarte mare de munca, articolele respective nu au suscitat mare interes; adevarul e ca traim vremuri unitemporale: prezentul si doar prezentul. Asta nu inseamna ca regret timpul „pierdut”, consider ca in momentul in care esti in posesia unor documente de oarece valoare istorica, e de datoria fiecaruia sa le impartaseasca. Pentru ca se pot pierde si, odata cu ele, se pierd si pagini de istorie.

Prin urmare, aflat in posesia unor fotografii aeriene de mare rezolutie, realizate de pilotii Luftwaffe deasupra Tulcei, am decis sa le prezint public, in aceeasi forma de prezentare, then & now.  Fotografia a fost realizata in ziua de 23 Aprilie 1943 si prelucrata in laboratoarele germane in Septembrie 1944, dupa ce Romania intorsese armele impotriva fostului aliat. Prezentul este reprezentat de „un extras” din Google Maps.

Sa ne referim si la insemnarile de pe fotografia Luftwaffe. Aceasta urma sa foloseasca ca harta pentru bombardierele germane, iar obiectivele evidentiate pe aceasta sunt:

A) PORT
1.   Debarcader
2.   Cheu
3.   Sediul comandamentului portuar
4.   Mic atelier reparatii nave
Dotat cu cale ferata. Suprafata construita aprox. 3700 m2

B) STATIE CFR
5.   Hala locomotive
6.   Platou rotativ locomotive ∅ ~27 m
7.   Depozit de carbuni
8.   Statie marfuri vrac
Suprafata construita aprox. 4500 m2

Asadar, domnilor, Tulcea, din ’44 in 2014. Trecut vs Prezent.

Iata, mai jos, zonele pe care le vom prezenta in detaliu. Abaterea maxima este de ordinul a 3 – 5 m.

alfa_02
Desi arborele meu genealogic are radacini adanci in Jud. Tulcea, recunosc ca nu sunt un bun cunoscator al orasului Tulcea. L-am vizitat de cateva ori, cu ani in urma, animat de alte interese decat cel istoric, astfel incat am sa va las pe dvs., tulcenii, sa parcurgeti strazile de acum 70 de ani ale orasului. Ceea ce pot spune, de la inaltimea survolului, este ca am fost surprins de cat de putin s-a schimbat Tulcea in aceste decenii, efectele sistematizarii comuniste fiind chiar mai putin prezente decat in Constanta. Iar acesta este un lucru bun, fara indoiala.

De remarcat si faptul ca Polderul Zaghen era, in 1944, un lac in toata puterea cuvantului – Lacul Zaghen. In urma lucrarilor de indiguire din anii ’60, si a celor de desecare din anii ’70 (nefinalizate), nivelul apei a scazut dramatic, astfel incat acesta s-a transformat intr-o balta plina de stufaris, cu nivel al apei variabil, in functie de volumul precipitatiilor.

Meine damen und herren, prindeti-va centurile, decolam! Destinatia Romania, Tulcea, 1944!

Un comentariu la Luftwaffe, Tulcea, 1944 … 2014

  1. Excelenta treaba ai facut si pentru tulceni. Orasul s-a dezvoltat destul de mult, insa, trama stradala a ramas tot aiurea!

Lasati un comentariu