Peninsula 1944 – 2014

Dan Sambra a avut amabilitatea de a publica o harta fotografica a Constantei lui 1944. Trebuie spus ca, desi harta este inscriptionata 31 Mai 1944, data la care a fost facuta fotografia aeriana este anterioara. Cele doua cazemate de la Statuia lui Eminescu au fost construite in Mai 1944, si nu apar pe harta. De asemenea, ambele buncare de pe Strada Traian (cel cu 3 guri de foc, explorat de Harry) si cel de la WTC nu par a fi existente (harta este la rezolutie relativ mica, de aceea ma feresc sa dau verdicte). Singura fortificatie care ar putea sa fie vizibila in vechea fotografie este cazemata din parcarea de la Plaja Modern.
Harta cuprinde vatra orasului, miezul identitar al Constantei, incepand din extremitatea digului de larg si pana inspre actualul parc din cartierul Tomis 2. Vechiul si actualul centru al Constantei, ale carui cladiri incarcate de istorie au supravietuit deceniilor. Cu exceptiile pe care le stim cu toti: cariile
arhitecturii „moderniste” sunt vizibile prin compararea hartilor, in special in zona de la nord de Capitol.
In zona actualei gari CFR se afla cartierul ceferistilor, o zona saraca, lipsita de cladiri de referinta, din punctul meu de vedere, aici, sistematizarea, constuctia noilor blocuri si a „garii noi” au fost decizii corecte ale regimului comunist.

PS: hartile sunt corect suprapuse pana la zona de indoitura a fotografiei vechi, in perimetrul portului. Prin plierea a 2 – 3 mm a paginilor hartii, la scanare s-au pierdut cativa metri din suprafata fotografiata, ca urmare, pentru a respecta o toleranta foarte mica (± 5m), am preferat sa nu procesez acea zona, oricum o zona industriala.

Inca ceva, soseaua de coasta exista la 1944!  😆

2 Comentarii la Peninsula 1944 – 2014

  1. Bravo!

    Eu cred ca se poate face crop ca sa ai doua jumatati si apoi micsorata putin jumatatea de jos si alaturata celei de sus; lasata o dunga intre ele (adica sa le indepartezi putin, pentru ca lipseste legatura dintre ele – o fi indoita)…

Lasati un comentariu