Tunel drenaj faleza Cazino, zona Comandamentului Fortelor Navale

Acest tunel de drenaj, sapat in faleza din dreptul Comandamentului Fortelor Navale a suscitat interes in cercul restans al exploratorilor subteranelor Constantei. Datorita locatiei sale, intre cazemate si guri de mitraliera construite in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial (in anii aliantei cu Germania) si a dimensiunilor sale destul de mari, aceasta galerie a ridicat numeroase semne de intrebare. Acum incercam sa oferim raspunsuri.

Tunelul este realizat prin sapare in faleza Cazinoului, in dreptul Amiralitatii. Este ranforsat cu beton armat si este format din doua “jumatati de ou” cu textura diferita: partea inferioara este foarte bine finisata, partea superioara este mai grosier lucrata, dezvaluind pe alocuri armatura. Galeria are forma ovoidala, cu hmax = 140 cm si lmax= 90 cm. Lungimea este greu de apreciat, deoarece tunelul este realizat in segmente cu diferenta de nivel de 1,4 m, fiecare segment interior fiind plasat mai sus fata de cel vecin, dinspre mare. Evident, din considerente tehnice, de realizare a pantei de curgere a apei.

La doar 2 m de intrarea in tunel intalnim un put de canalizare (capacul poate fi localizat usor de pe faleza).

Inaintand in tunel, observam ca acesta este destul de curat, fapt ce tradeaza principala lui destinatie – evacuare apelor pluviale. Spun principala destinatie, deoarece, simpla supradimensionare a tunelului si faptul ca are iesire la Amiralitate, indica posobilitatea ca acesta sa fi fost proiectat si ca ruta de evacuare, in caz de necesitate.

Tunelul relativ intunecos, tranzitia intre segmente este vizibila numai din apropiere. Cu cat inaintam in tunel, nivelul apei creste usor, la un maxim de 15 cm. Apar si formele de viata, mici gandacei, albi (arieni) si foarte prietenosi. Privind prima fotografie de mai jos, gandul jucaus ma duce la un vagin, tocmai folosit  😆 Au si scurgerile umorul lor…

Odata ajunsi in zona de tranzitie catre segmentul superior, intalnim un put cu capac de canalizare la nivelul spatiului verde din apropierea gardului Comandamentului. La baza galeriei se afla si capatul unei conducte de diam. 30 cm, care vine de undeva dinspre NV (unde, la suprafata se afla o alta canalizare), dar este colmatata.

Aruncand o privire catre urmatorul segment, observam ca acesta este mai scurt si face, la un moment dat, jonctiunea cu un alt segment, de asemena, aflat la 1,4 m mai sus decat precedentul. Zona de jonctiune este dotata cu un alt put de canalizare, al carui capac se afla chiar in curtea Amiralitatii.

Ultimul segment vizibil, in amonte, are iesire undevala dincolo de Str. Remus Opreanu. Este posibil sa existe si alte segmente si galeria sa se continue inspre Piata Ovidiu, dar momentan nu detin dovezi pentru a confirma aceasta ipoteza. O ipoteza indrazneata ar fi ca aceasta galerie sa faca jonctiunea cu vechiul tunel antic ce strabate Piata Ovidiu de la Nord la Sud.

Faptul ca aceasta galerie se continua dincolo de Comandamentul Flotei Romane dovedeste ca destinatia initiala a acesteia era aceea de drenaj al apelor pluviale.

E timpul sa iesim la lumina. Nu domnilor, nu veti gasi cadavrul lui Hitler ori cel al lui Mengele in aceste galerii, insa o vizita in aceste tenebroase cotloane este o experienta interesanta, cel putin din punct de vedere arhitectural.

Bine ati venit pe Litoral, la Marea Neagra!  😎

Oare cati dintre cei care se plimba agale pe faleza, cu consoarta ori singuri, cu amintirile si frustrarile lor, aduse la tratament la Cazino, au macar idee de lumea ce se defasoara sub pasii lor, o lume ce evoca timpuri de mult apuse? Poate e timpul sa le si cunoastem, ca de asumat am fost nevoiti sa ni le asumam demult…

 

ACEST ARTICOL ESTE DISPONIBIL ȘI IN LIMBA: Engleză

30 Comentarii la Tunel drenaj faleza Cazino, zona Comandamentului Fortelor Navale

  1. Zetu Harry,
    Am facut un update la acest articol. Galeria se continua dincolo de Amiralitate, ceea ce dovedeste ca nu a fost construita pentru evacuare personal militar, ci avea destinatii mult mai “domestice”.
    O idee ar fi ca aceasta galerie ar putea sa faca jonctiunea cu vechiul tunel antic, si de acolo sa provina apa ce curge permanent.

  2. E vorba de un tunel de evacuare a apelor pluviale. Este unul identic sub Biserica Armeneasca, langa Vila Sutu (http://wikimapia.org/#lat=44.1766208&lon=28.6590814&z=18&l=0&m=b), dar acela debuseaza totusi in reteaua de apeducte si catacombe romane de sub zona veche. L-am explorat in 2001, dar intre timp cine stie ce s-a intamplat cu el- putul de aerisire al subteranei din Piata Ovidiu din spatele lui “Pizzico”, de exemplu, a fost astupat acum cativa ani, nu se stie de cine si in ce scop – probabil au aruncat oamenii din zona prea mult gunoi in el…

Lasati un comentariu